UE: oază sau miraj pentru imigranti si refugiati?  DEZBATERE

     Europa se confruntă cu un flux semnificativ de migranti: sute de mii de oameni fug din tara lor, victime ale războiului, sărăciei si traficantilor, pentru promisiunea unei vieti mai bune în Europa. Reactia UE la această tragedie este în centrul atentiei, iar Parlamentul a cerut un răspuns mai coordonat.
    Conform agentiei UE Frontex, numărul total de treceri ilegale detectate ale frontierei externe a UE a ajuns la 1,83 de milioane în 2015, în comparatie cu 283.500 in 2014 (o persoană poate trece ilegal o frontieră externă de mai multe ori).
    Reactie: la nivel UE sau national?
    Conform unui sondaj Eurobarometru, aproape două treimi dintre cetătenii UE cred că deciziile privind imigratia trebuie luate la nivel UE, mai degrabă decât la nivel national. Opt persoane din 10 intervievate au spus că solicitantii de azil ar trebui să fie mai bine distribuiti între statele UE. Răspunsurile variază, însă, considerabil, de la tară la tară.
   Activitatea s-a desfăsurat în data de 21.06.2016.
   Obiectivele acestei activităti a fost următorul:
1.    cresterea gradului de constientizare si responsabilizare a elevilor cu privire la contextul social, economic si politic european contemporan;
2.    identificarea riscurile cu care se confruntă copiii refugiati;
3.    identificarea nevoilor de urgentă ale refugiatilor;
4.    dezvoltarea abilitătilor de comunicare ale elevilor si abilitătilor de lucru în echipă la elevi;
5.    recunoasterea/constientizarea consecintelor economice si umanitare pe care criza refugiatilor le-a produs în UE;
6.    constientizarea în rândul elevilor a dramei refugiatilor, în special drama copiilor acestora.
    D-na prof. Dima Doina Marina a prezentat articolul "UE: oază sau miraj pentru imigranti si refugiati?"  publicat pe site-ul Parlamentului European. Împreună cu elevii, au fost dezbătute situatiile în care refugiatii ar putea percepe stabilirea în Europa ca pe o oază (salvarea) sau ca pe un miraj. Părerile exprimate au fost foarte variate. De asemenea, pentru a întelege mai bine felul în care refugiatii au perceput Europa, a fost vizionat si filmul  "We Walk Together: a Syrian refugee family's journey to the heart of Europe".

Sursa materialelor prezentate:
http://www.europarl.europa.eu/news/ro/news-room/20150901STO91105/UE-oaz%C4%83-sau-miraj-pentru-imigran%C8%9Bi-%C8%99i-refugia%C8%9Bi
https://www.youtube.com/watch?v=ubGhzVdnhQw